A pénisz anatómiája

A pénisz a férfi szaporító szervrendszerének és vizeletkiválasztó-rendszerének része. Az a testrész, melyen keresztül a spermák, valamint a vizelet távoznak a testből.

 A pénisz anatómiája

A hímvessző – a férfi közösülési és vizeletürítési szerve – három, merevedésre képes hengeres testből áll. Ezek közül a szivacsos test a húgycsövet öleli körül, a két nagyobb méretű barlangos test pedig felül – a szeméremcsonthoz tapadva – egymás mellett helyezkedik el.
A pénisz fejét (makk) bőr borítja (fityma), mely önmagába visszahajló réteget képez a makk felett. A fityma a makk alsó részéhez vékony bőrnyelvecskével (fitymafék) tapad A fityma nem csak egy „bőrkarima” a pénisz végén, és nem egy haszontalan, felesleges bőrdarabka. Mérete felnőttkorban egyénenként igen eltérő lehet. Gyermekkorban többnyire teljesen beborítja nyugalmi állapotban a makkot, felnőtt korban a férfiak egy jelentős részénél csak részlegesen fedi.

A barlangos testeket apró rekeszek ezrei alkotják, amelyek képesek vérrel feltöltődni, ezáltal megnagyobbodnak és megkeményednek. Létrejön azerekció, melynek lényege, hogy a hímvessző képes legyen a nő hüvelyébe juttatni a hímivarsejteket.
Az ejakuláció során a spermiumok a húgycsövön haladnak át. A húgycső a vizeletkiválasztó-rendszerhez tartozik és a hímvessző teljes hosszán végighúzódik.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?