A pénisz felépítése

A hímvessző felépítése

A pénisz felépítése

A pénisz bonyolult szerv. Szövetek, izmok, artériák, erek és idegek alkotják. A tested belsejében kezdődik a a prosztatád mellett. A következőkből tevődik össze: A külső fityma réteg a pénisz tövétől eredő bőr folytatása. A nyugalmi állapotban a makkal érintkező ún. belső fityma azonban más jellegű, a szemhéj és a szájüreg belső bőrfelületeire hasonlít. Rugalmasan, szorosan simul a makkhoz. A vöröses, vagy lilás makk (a pénisz teteje) sima, fényes, nyirkos és rendkívül érzékeny. A fityma végét alkotó gyűrű gazdag idegvégződésekben, így a szexuális tevékenység során is szerephez jut. A fityma a pénisz alsó részén a fitymafékkel kapcsolódik a makkhoz. A fitymafék a pénisz alján lévő csatlakozó hártya, hasonló a nyelvfékhez. Teljes visszahúzás esetén a fityma a teljes péniszt betakarja, mivel bősége és lazasága miatt elég jól “csúszik”. A fityma teljes hátrahúzásakor a fitymafék kb. a pénisz felénél található. The frenulum, or frenum, is a connecting membrane on the underside of the penis, similar to that beneath the tongue. When fully retracted, the foreskin is designed to cover essentially the entire penile shaft, yet is loose enough to “glide”. The ridged bands are situated about halfway down the shaft, when the foreskin is retracted fully.

Fitymaszűkület

Fitymaszűkületről beszélünk ha a fitymát alkotó bőrredő nyílása szűk. Ilyen esetben az erekció során a megnagyobbodott makkról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra. A fitymaszűkület megnehezíti a hímvessző tisztán tartását. A fityma és a makk között felgyűlő váladék gyulladást okozhat.

Fityma letapadása

Csecsemőkorból visszamaradó rendellenesség. Születéskor a fiúgyermekek fitymája hozzá van tapadva a makkhoz. Néhány hónapos korban a fityma és a makk szövetei fokozatosan elválnak egymástól, a fityma hátrahúzhatóvá válik. Gyakran előfordul azonban, hogy a fityma részlegesen vagy teljesen letapad, és nem húzható hátra. A letapadt fityma gyulladást okozhat, és gyakran párosul fitymaszűkülettel, ezért orvosi beavatkozást igényel. Ennek során a fitymát az orvos egyszerűen hátrahúzza

 

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?